Treball de Recerca

En aquesta pàgina trobaràs tota la informació que necessites per dissenyar, realitzar i escriure un bon treball de recerca. Llegeix atentament les pautes, els criteris d’avaluació i sobre tot, el calendari. Tot et serà de gran ajut per poder presentar un bon treball. I recorda! El Treball de Recerca és un treball que tutoritza un professor. Ell t’ajudarà així que no deixis de fer al menys una tutoria cada quinze dies. Bona feina!!!!!

El Treball de Recerca és una de les feines importants del batxillerat. Val un 10% de la nota de batxillerat i cal organitzar-se bé per treure’n el màxim profit. No es pretén que redactis una tesi doctoral però si que sàpigues fer una petita recerca i elaborar un treball escrit amb un cert rigor acadèmic. Ha de tenir, doncs, les característiques pròpies d’un treball acadèmic i de recerca: hipòtesi, resum bibliogràfic, recollida de dades, anàlisi i resultats. Cal que tinguis en compte que la presentació i la redacció són també parts essencials del treball. Com tot treball científic (i per científic s’entén rigorós, acadèmic, basat en evidències i formal) ha de tenir en el seu primer full un abstract en dues llengües diferents a les del treball (és a dir, si escrius el treball en català hauràs d’escriure un abstract en castellà i en anglès). Recorda també que és un treball dirigit per un professor i que aquest t’ajudarà en tot el que necessitis. No deixis de fer totes les tutories que creguis que et poden ajudar i sobre tot, no oblidis les tutories obligatòries!!!!!

Abans de començar et recomanem una pel.lícula. “TR: La pel·lícula” és el títol del treball de recerca que va fer en Rubén Llorach i que va merèixer el 3r premi en la VIII edició dels premis El CAC a l’escola, corresponent al curs 2010-11. L’objectiu del treball és mostrar a través de d’un documental com es fa un treball de recerca.

A l’hora d’escollir un treball, llegeix el llistat de Treballs de Recerca oferts pels Departaments. Hi ha de molt interessants!!! Índex àmbits TdR

A l’hora d’escollir el treball de recerca cal tenir en compte els factors següents:
  • La relació de la recerca amb la pròpia modalitat de batxillerat;
  • els interessos o aficions personals;
  • l’entorn immediat: escola, barri, municipi…;
  • El nivell d’aprofundiment de la recerca, que hauria de ser l’adequat a la pròpia capacitat i preparació i, per tant, abastable.
  • L’equilibri entre el temps de dedicació i la complexitat del tema: la recerca hauria d’estar limitada a una sola qüestió (qui, què, quan, com i per què).
  • L’enfocament de la recerca com una qüestió a investigar. Cal acotar bé les preguntes que es volen respondre. En aquest sentit, és bo de plantejar-se algun aspecte desconegut sobre el tema del treball i intentar contestar-lo per mitjà de la investigació.
  • Les fonts d’informació existents i la facilitat per accedir-hi. Abans de decidir-se, és convenient fer una recerca  preliminar per garantir la viabilitat del treball.
  • Els materials i recursos disponibles per desenvolupar el treball (aparells i instruments necessaris per a la recerca, l’experimentació, la realització i la presentació de l’informe…)

 

Cal tenir en compte el calendari que cal complir. No deixis la feina pel darrer moment!!! Aquest és el calendari del curs 2022-2023.

 

Quan ja tinguis clar el tema del teu TdR, omple el qüestionari aquest. En uns dies, la coordinació de batxillerat t’informarà del tutor que se t’ha adjudicat.

 

Una de les coses que més t’judarà per afer u nbon treball és l’organització temporal. Aquesta fitxa et pot ajudar a organitzar-te. GESTIÓ DEL TEMPS DEL TREBALL DE RECERCA Siguis realista quan escullis les dates. Assegura’t que les pots complir.

 


A finals d’abril, has de penjar a clickedu una còpia del document “fitxa de seguiment del treball de recerca”. Cal haver-la comentat amb el tutor/a.  La manera com s’avaluarà la fitxa de seguiment està explicada a la mateixa fitxa.

A finals de setembre has d’omplir aquest qüestionari de seguiment .

 

Aquests són els criteris d’avaluació del treball de recerca que et serviran per saber com preparar-lo.


Aquí teniu unes guies que us facilitaran la seva elaboració. Llegeix-les abans de començar perquè t’ajudaran a prendre decisions.

20 consells per fer un bon Treball de Recerca

Treball de Recerca Fulletó

El treball de recerca a la web del Departament d’Ensenyament.

Pautes del Departament d’Ensenyament

El Treball de Recerca. Eines metodològiques  d’Albert Piñero

El Treball de Recerca. Escola Pia Terrassa

Però sobre tot no deixis de llegir aquest document ja que és la guia del treball de recerca al nostre institut. Aquí trobaràs tot el que necessites. Pautes Generals del Treball de Recerca a l’Institut Joan Oró

 

El treball de recerca ha d’incloure un abstract en anglès i en català o castellà (segons en quina llengua hagis fet el treball). Aquesta presentació et donarà pautes de com escriure l’abstract molt millor.

 

Si has fet una enquesta, necessitaràs fer una estadística de les dades. En aquest link trobaràs informació rellevant. Abans, però, mira aquest document tractament-dades_enquesta perquè no sempre és una bona idea.

 

Abans de lliurar el teu Treball de Recerca, assegura’t que tot està ben fet i presentat. Aquest CHECKLIST et pot ajudar.

Cal lliurar una còpia en paper del treball escrit final a la secretaria del centre el dia establert a les 14:00 hores. Una còpia en format digital s’ha de penjar al clickedu també abans de les 14 hores del dia establert. Les pautes formals del treball s’expliquen a la guia i són objecte d’avaluació. No s’acceptarà cap treball fora d’aquest horari.

 Molta sort i bona feina!!!!

 

A la biblioteca del centre hi ha un apartat on podeu consultar Treballs de Recerca de cursos anteriors que han estat molt ben valorats. Alguns han guanyat premis a nivell de tota Catalunya de treball de Recerca.

Berta López, tutoritzat per Ana González

Eric Miranda, tutoritzat per Mari Torrego

Àngels Llurda, tutoritzat per Magda Martínez

Roger Llurda, tutoritzat per Montse Irun

 

Hi ha universitats que ofereixen tutories per ajudar a elaborar el teu Treball de Recerca.

Una d’elles és la Universitat de Lleida. Té un programa (Programa Itinera) per adjudicar-te un tutor de la universitat, a més a més del que et guiarà des del centre. El procés per participar és el següent: cal omplir  primer la fitxa d’inscripció del centre i després la fitxa d’inscripció d’alumne/es interessats en desenvolupar algun dels temes proposats. L’assessorament s’adjudica per ordre d’inscripció.

Una altra universitat que també té un programa similar és la Universitat Autònoma de Barcelona. Si aneu a http://www.uab.cat/ice/argo/, a l’apartat corresponent a “treball de recerca”, trobareu una llista de temes de diferents àrees de coneixement, la majoria amb una breu descripció que ajuda a fer-se una idea de les característiques del treball que es proposa i, en relació a cadascun d’aquest temes, s’ofereix ajut per determinar-ne l’enfocament, la metodologia, la bibliografia i d’altres recursos necessaris per fer un bon treball.

Recorda que sempre pots anar a parlar amb professorat de la universitat o d’altres centres si demanes una entrevista.

 

 

PÀGINES QUE PODEN AJUDAR

Assesorament TdR batxillerat INS Joan Oró

Canal recerca

Com fer una recerca

Ajudant-te a investigar

 

PREMIS PER ALS TREBALLS DE RECERCA

Si treus bona nota del TdR i tens ganes de presentar-te a un premi, aquí trobaràs tota la informació que necessites. Ànims!!! El premi pot ser per a tu.

 

UN EXEMPLE A SEGUIR

S’ha publicat un treball de recerca de batxillerat, avalat per diversos premis, sobre la guerra civil a les comarques d’El Montsià i Els Ports, basat en testimonis orals, titulat “Petjades d’una guerra (1936-2009). Juan Isidro Borrás, un adolescent en la Guerra Civil Espanyola: la seua vida, la nostra història”. El seu autor és Guillem Tena i Vidal, que va realitzar la seva recerca a l’Institut d’Ulldecona (El Montsià). Aqui trobareu la informació.