TRACTAMENT INTEGRAT DE LES LLENGÜES

El curs 2015-2016 l’institut Joan Oró va iniciar un nou projecte de llengües “Avancem en el tractament integrat de les llengües”.

La presentació mostra com aquest projecte està consolidat en el centre i quines són les accions que s’han dut a terme.

Què n’opina l’alumnat?

La nostra biografia lingüística i lectora

El primer trimestre, tot l’alumnat de 1r ESO, treballa dos projectes paral.lels: des de català i castellà es treballa la biografia lectora i des d’anglès la biografia lingüística. Durant aproximadament un mes, l’alumnat dedica totes les hores de llengua a aquests dos projectes que acaben amb una exposició al hall de l’Institut.

         

Bookdate

Un cop elaborades les seves biografies lingüística i lectora, en l’activitat que anomenem Bookdate, la mostren als companys i companyes, parlen de llibres, intercanvien el gust per la lectura, comparteixen una estona ludicocultural i enforteixen relacions.

 

PlanetOró

       

PlanetOró és un projecte integrat de llengües per a 1r d’ESO que consisteix bàsicament en la realització d’un curt amb l’aparició de totes les llengües que s’imparteixen al centre de forma global, creativa i integrada. L’alumnat treballa en grups col.laboratius i aprén com es fa un curt des de la idea inicial fins a l’edició i muntatge. Aquests curts es presenten al concurs que organitza cada any el centre i que acaba amb una gala el Dia Internacional de les Llengües Maternes.

Per tal d’assolir la fita, l’alumnat realitza una sèrie d’activitats en castellà, català, anglès o francès que segueixen el procés de realització d’un curt. També comptem amb la inestimable col.laboració del Sr Enric Pinyol, periodista de TV3 que cada any ens visita per explicar-nos com treballen.

Cada any organitzem la Gala PlanetOró, cerimònia de lliurament de premis del curts realitzats per grups de 1r ESO.

L’any 2017 el curtmetratge premiat va ser The Elevator realitzat pels alumnes Marina Pérez, Dèlia Solana i l’encarregat del llirament de premis fou l’actor Guillem d’Efack, conegut per haver protagonitzat Mecanoscrit del Segon Orígen.

L’any 2018 vam comptar amb la presència del director i professor Òscar Sánchez El curtmetratge premiat finalment ha estat “El retrobament” realitzat per les alumnes de 1rD Mireia Castilla, Judit Gómez, Júlia Llanes i Júlia Pon.Aquí trobareu un video resum del que suposa aquest aquesta gala i un tastet dels premiats. GALA PlanetOró 2018

Més fotos en aquest enllaç.  

L’any 2019  vam comptar amb la presència de la directora i professora Núria Casado que va ser l’encarregada de lliurar els premis. En aquest link trobareu les fotos de la gala.

L’any 2021, encara marcat per la pandèmia, es va poder fer el projecte però encara no vam poder gaudir de la Gala.  

El 2022 vam tornar a tenir una gala com ens agrada i ens van visitar els actors de la pel.lícula de Clara Simó guardona  amb nombrosos premis “Alcarràs”.

Abril Pinyol, actriu i ex-alumnat de l’Institut Joan Oró va ser l’encarregada del lliurament de premis al 2023, aquest cop ja sense mascaretes i amb tota la pompositat que una gala necessita.

El diari

El tercer trimestre l’alumnat de 1r ESO realitza una família de seqüències didàctiques plurilingües. A l’hora TIL treballen la tipologia textual dels diaris dins del gènere narratiu. Des de totes les llengües curriculars (català, castellà, anglès i francès) treballen la mateixa tipologia, cadascuna dirigida a un producte final diferent: un diari dramatitzat des de castellà, un diari i un receptari des de català, un diari de viatge i un missatge de watsapp d’anglès i un article de bloc del viatge a França des de francès. Es tracta de compartir continguts i maneres de treballar.

 

Ted Talk, Talk Talk i Tik Talk

Aquestes són les situacions d’aprenentatge d’una família de seqüències interlingüístiques que sota el paraigües de l’expressió oral planificada ha treballat l’alumnat de 2n ESO. Clica a la imatge per veure algunes de les tasques realitzades per l’alumnat.

 

T’escolto en Podcasting

L’alumnat de 2n ESO realitza també un projecte comunicatiu que té com objectiu traballar l’oralitat a partir d’un programa de ràdio. Podeu seguir les activitats clicant a la imatge.